Kaasplankje

Wil je jouw gasten een kaasplankje serveren? Ren dan niet halsoverkop naar de winkel of kaasspecialist om een enorme hoeveelheid kaas in te slaan. Bij een kaasplankje gaat het om kwaliteit en om de juiste combinatie.

Begin met een milde kaas en eindig met een sterke kaas. Zo bouw je de smaken op. Varieer ook in de hardheid van de kaas: combineer roomkaasjes met harde kazen en hele smeuïge kazen. Zorg er wel voor dat je voor elk kaasje een apart mesje neerlegt. Zo blijven de smaken het puurst!

In het glas

In een restaurant krijg je meestal één soort wijn bij een kaasplankje: een glas rode wijn. Want als je bij het hoofdgerecht rood hebt gedronken; dan ga je meestal niet terug naar wit. Toch zijn er heel veel kazen, zoals romige kazen en geitenkaas, waarbij witte wijn de juiste keuze is. En je kunt ook prima sherry, port of zelfs jenever schenken!

De perfecte kaasplank

We hebben een aantal kazen en bijpassende drankjes voor je geselecteerd. Kies uit elke categorie ten minste één kaas ‘et voila’:

Milde kazen

  • Port salut, een lichtgele, romige zeer toegankelijke kaas. Smaakt goed met een glas rode Beaujolais of een volle Pinot Blanc.
  • Geitenkaas; de verzamelnaam voor geitenkaas is chevre. Er zijn namelijk wel honderden verschillende geitenkazen! Smaakt goed met een glas Sauvignon Blanc uit koel klimaat, Riesling of Wiessburgunder.
  • Schapenkaas: probeer de harde Spaanse Manchego met de donkere korst. Heerlijk met een glas droge sherry.

Middelsterke kazen

  • Brie, één van de koningen van de Franse kazen! Goed herkenbaar aan de witte korst, die je gewoon op kunt eten. Serveer met een glas Chardonnay of een spannend glaasje zoete Duitse desertwijn!
  • Camembert; een zacht, romig rond kaasje, lekker met chutney of kweeperengelei. Kies voor een Sauvignon Blanc, een glas sprankelende cider (boerenappelwijn) of een rode Merlot of Pinot Noir.

Roomkazen

  • Roomskaas met knoflook en kruiden, zoals de befaamde Boursin. Verrukkelijk met een glas Sancerre of Sauvignon Blanc.

Middelsterk tot sterke kazen

  • De Munster is een zachte kaas met een sterke geur en smaak. Deze kaas gaat perfect samen met een witte Gewürztraminer uit de Elzas!
  • Parmezaanse kaas, Parmigiano of Parmesan. Deze sterke Italiaanse kaas server je met rode Italiaanse wijnen zoals Chianti of Barolo.

Sterke kazen

  • Er zijn verschillende soorten blauwe kaas, denk aan Gorgonzola of Roquefort. Kies een droge witte wijn of schenk rood: port, Barolo of Chateau neuf de pape. Jenever kan trouwens ook erg lekker zijn bij een sterke blauwe kaas!
  • Oud Hollandse kaas, zoals een brokkelkaas. Schenk een klein glaasje rode port, liefst een oude vintage port, anders een Ruby of Tawny port.

Selecteer je kazen en geniet; Bon appetit!

Verrassende garnituren

  • Druiven, walnoten en vijgenjam passen goed bij een kaasplankje.
  • Met roomkaas gevulde vijgen en kleine tomaatjes is ook erg lekker!
  • Abrikozen en geitenkaas is ook zo’n hemelse combinatie.
  • Kweeperengelei is heel erg lekker bij geiten- en schapenkaas.

Zet ook een mandje stokbrood of toastjes op tafel. Knäckebröd em roggebrood is ook een smakelijke variant. Als je echt eens wilt uitpakken, doe er een stuk vijgenbrood en appelstroop bij! Bij een grote supermarkt, speciaalzaak of traiteur kun je al deze heerlijkheden vinden!

Tips

  • Serveer kazen altijd van mild naar pittig. Zo proef je alle kazen, dus ook de mildere, heel erg goed!
  • Presenteer de kaas eens niet op een houten plank; presenteer de kaas in een rieten mandje of op een keramische tegel.
  • Zorg dat de plank niet te zwaar is; zodat deze makkelijke doorgegeven kan worden.
  • Leg voorgesneden plakjes kaas direct op de borden en garneer deze met fruit.